zaterdag 26 september 2015

de tien raarste ziektes/ the ten most weird sickness

http://www.zapmagazine.be/santee/brein-body/Pages/De10vreemdsteziektes.aspx

10 vreemde ziektes, ken jij ze?

Door Aponi op 06/08/2013 11:18 geplaatst in Voetbal London 2012
Een eeuwige pokerface, half boom of half wolf? Ooit gehoord van het Alice-in-Wonderland Syndroom?
10 vreemde ziektes

Elephantiasis: voetbalgrote benen, borsten en genitaliën.


Bij deze ziekte, die ook bekend staat als ‘olifantenziekte’, kunnen benen, borsten en genitaliën opzwellen tot ze de grootte van een voetbal hebben. Een parasitaire infectie die een ontsteking veroorzaakt is de meest voorkomende oorzaak van deze aandoening. Door de ontsteking verdikt de huid. Wereldwijd lijden meer dan 100 miljoenen mensen aan deze ziekte. Men hoopt in 2020 een medicijn gevonden te hebben om te genezen of de pijn te verlichten.



Pica, eet niet-eetbare dingen.


Mensen met de aandoening Pica vinden het lekker om niet-eetbare dingen te eten. Kinderen die aarde of blaadjes naar binnenwerken valt niet direct onder Pica, maar volwassenen die handen met klei op hun boterham leggen; die wél. Het eten van haar, insecten en uitwerpselen is niet ongewoon wanneer er sprake is van deze aandoening. Een vertraagde ontwikkeling, leven in armoede of gebrek hebben (gehad) aan ouderlijk gezag worden gezien als mogelijke oorzaken voor het hebben van Pica.




Foto: Stock.xchng



Half mens, half boom: Epidermodysplasia verruciformis


De meeste mensen hebben de Indonesische Dede Koswara wel een keer op TV voorbij zien komen. Hij is één van de bekendste patiënten die lijdt aan deze zieke. Bij deze aandoening groeien er op het lichaam boomschorsachtige wratten en korsten. Deze boomschors kan zich op handen uiten als look-a-like wortelen van een boom. Een bijkomend nadeel: De ‘schors’ groeit vijf millimeter per dag. Zeer regelmatig moeten patiënten gesnoeid of gevijld worden. Deze aandoening wordt veroorzaakt door het afweerststeen en is zeer zeldzaam én erfelijk.

Foto: Discovery Channel


 Weerwolf syndroom: extreme overbeharing


Deze aandoening is bij slechts 50 mensen (wereldwijd!) bekend. De term ‘wolfmensen’ spreekt voor zich. Door de extreme overbeharing krijgt de persoon meer weg van een menselijke wolf dan van ‘gewoon’ een mens. Er is nog geen manier gevonden om de beharing tegen te gaan. Tot die tijd zullen de patiënten moeten blijven scheren, knippen en waxen.


Foto: Discovery Channel


Smurfen? Een blauwe huid


Deze huidstoornis is zeer zeldzaam. Slechts enkele mensen dragen het gen waardoor een bloedafwijking zorgt voor een blauwe huid. Behalve de genetische oorzaak, kan deze stoornis ook veroorzaakt worden door opgehoopt zilver in de huid. De zon kleurt het zilver blauw(grijs), waarna de huid deze kleur overneemt.
Een bizarre situatie speelde zich af in Kentucky. In 1820 leefde daar een man met deze bloedafwijking. Toen hij trouwde met een blanke vrouw, kregen zij 7 kinderen. Wat bleek? Deze vrouw droeg met stom toeval hetzelfde gen wat bij de man de stoornis veroorzaakte. 4 van de 7 kinderen was voorzien van een blauw kleurtje, de andere drie waren ‘gewoon’ blank gekleurd.
Zowel de genetische als zilveren oorzaak is onomkeerbaar.

  Foto: Science 82


Ik mis een deel. Of toch niet? Cotard’s Syndrome alias Wandelende lijken syndroom


Het Cotard’s Syndrome alias ‘Wandelen lijken syndroom’ is een vervelende aandoening. Mensen met dit syndroom zijn er heilig van overthuigd dat ze dood zijn. Ze denken dat er lichaamsdelen ontbreken. Verloren, afgerukt of opgegeten door wormen, te weinig bloed of het idee dat ze geen maag hebben waardoor ze niet meer willen eten. Deze aandoening zorgt ervoor dat mensen het leven zichzelf heel moeilijk kunnen maken.


  Foto: stock.xchng


Verouderingsziekte Progeria


Kinderen die lijden aan de ziekte Progeria hebben last van cellen die sterk afwijken van hoe ze zouden moeten zijn. De kinderen zullen in het begin niet afwijken van ‘normale’ baby’s, maar na hun 2e levensjaar zullen ze (vrijwel) niet meer groeien. Ondanks dat deze kinderen sociaal goed kunnen meekomen en een normale intelligentie hebben, zullen ze er uit blijven zien als een klein kind. De gemiddelde levensverwachting is slechts 12,6 jaar. Naar schatting is er één op de vier miljoen geboren kinderen slachtoffer van deze nare aandoening.

  Foto: wikipedia




Todd’s syndrome, ook wel Alice in wonderland syndroom


Dit syndroom zorgt ervoor dat je gekke dingen gaat zien. De naam ‘Alice in Wonderland’ is dan ook niet voor niets de bijnaam van deze aandoening. Voorwerpen worden kleiner of juist groter gezien dan dit in werkelijkheid is. Honden worden zo klein als de hamster of je lijkt ineens schoenmaat 82 nodig te hebben. Oorzaken van dit syndroom zijn voornamelijk migraine en hersentumoren. De hersens zouden grote moeite hebben met het verwerken van de informatie die het oog doorgeeft. Gelukkig is er voor dit syndroom wél medicatie beschikbaar.




  Foto: stock.xchng


Een eeuwige pokerface: Moebius syndroom


Slapen met je ogen open en niet kunnen glimlachen. Bij het Moebius syndroom heeft de patiënt geen gezichtsuitdrukkingen en oogbewegingen. Dit wordt veroorzaakt door de aangeboren verlamming van de spieren die de bewegingen van het gezicht en de ogen regelen. Ongeveer één op de 50.000 pasgeboren kinderen heeft te maken met dit syndroom.


  Foto: wikipedia

Vampierenhuid, mind the sunshine: Porfyrie


De aandoening Porfyrie kent enkele symptomen, waaronder de overgevoeligheid voor zonlicht. Bij enkele gevallen is het zelfs zo, dat de huid wegbrandt wanneer de huid in contact komt met UV-stralen.
Een bijkomend –toch wel opmerkelijk- feit is dat (knof)look stoffen bevat die de hevige reacties van Porfyrie versterken. Vampiers verjagen met knoflook is dus zeer effectief!

Foto: stock.xchng







Geen opmerkingen:

Een reactie posten